15 TEMMUZ’UN ABD MEDYASINDAKİ YANSIMALARI [1]
[1] SETA’nın 2017 tarihinde yayınladığı “15 Temmuz Darbe Girişimi ve Batı Medyası” başlıklı raporundan yararlanılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti, 15 Temmuz 2016 tarihinde, benimsediği demokrasi ilkelerine karşı büyük bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalmıştır. Muhakkak ki bu girişimin başarısız olmasında birçok faktör etkili olmuştur. Bu faktörlerden biri de şüphesiz haber ağlarıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Facetime uygulamasıyla bir haber kanalına bağlanarak halka seslenmiş ve halkın sokaklara dökülmesinin etkisiyle bu girişim başarısız olmuştur.
Dünya çapında geniş yankı uyandıran bu direniş yabancı devletlerin haber ajanslarında yoğun ilgi görmüştür. Biz bu yazımızda 15 Temmuz’un ABD medyasındaki yansımalarını inceleyeceğiz, Başlıca inceleyeceğimiz haber ajansları CNN internatiol, Los Angeles Times, Wall Street Journal ve Washington Post olacaktır.
İnceleyeceğimiz ilk haber ağımız CNN International yayın hayatına 1985 yılında başlamıştır. 15 Temmuz darbe girişimini ilk günden beri takip eden kanallardan biridir. Darbe girişiminin ilk anlarında “Turkey’s Coup Attempt” (darbe girişimi) başlığı ile haber paylaşımı yapmıştır. Yaşanan bu girişimin seküler İslam anlayışını benimseyen Fethullah Gülen ile daha katı bir İslam anlayışını benimseyen Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen bir rekabet sonucunda gerçekleştiğini açıklamışlardır. Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığını ve Ortadoğu’ya yakınlaştığını ve bu yaşananlardan sonra ABD’nin müttefiki olamayacağını belirtmişlerdir. Ayrıca Türkiye’deki demokrasi anlayışının bozulduğunu ileri sürerek derin kaygı taşıdıklarını ileri sürmüşlerdir. Bu yaşanan olayların iç savaş durumu oluşturmasının beklendiğine de yine haberlerde yer verilmiştir. Darbeci askerlerin mağdur olduğu bir tablo çizilmiştir. Hükümet suçlu olarak gösterilmiştir ve darbe girişiminin Türkiye’nin devlet başkanına yönelik olduğu belirtilmiştir.
Los Angeles Times ve Wall Street Journal haber ağlarına baktığımız zaman benzer başlıkları görmemiz mümkündür. Yine Erdoğan’a karşı yapılmış bir darbe girişimi, yine aşırı halk ve hükümete karşı daha ılımlı bir İslam anlayışına sahip bir grubun çatışması üzerine kurulu bir tablonun çizildiği haber başlıkları bulunmaktadır. Fethullah Gülen için ılımlı bir tasavvuf adamı ve münzevi imajı çizilmiştir. Atılan haber başlıklarına göre Erdoğan’a baskı yapılması ve Türkiye NATO üyeliğinin Batı çıkarları için tehlikeli olduğu ileri sürülmüştür.
Son haber ağımız Washington Post’a baktığımız zaman önceki incelediğimiz haber kurumlarıyla benzer başlıklara sahip olduğunu görürüz. Darbe girişiminin arkasında kimin olduğu bir muammadır. Ek olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın, gücünü arttırmak isteyen, dengesiz ve diktatör bir lider olduğu lanse edilmiştir. Darbe girişiminin önemsiz olduğu esas önemli olanın darbe sonrasında yaşanacaklar olduğu ileri sürülmüştür. Hükümetin darbe girişiminden sonra daha da güçleneceği ve demokrasinin yok olacağı iddia edilmiştir.
Genel bir bakışla 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi’nin ABD medyasında nasıl yer aldığını inceledik.
BEYZA ALPASLAN