Filistin Haritalandırma Çalışması

Giriş

Bu raporda, Filistin’deki etnik-dini dağılım, enerji kaynaklarının durumu ve bu kaynakların dağıtımı, önemli ulaşım yolları ile birlikte ülkenin en büyük şehirleri ele alınacaktır.

Genel Bilgiler

Filistin toprakları bugün net olarak bir sınıra sahip değildir demek yanlış olmayacaktır. Bilindiği gibi bunun nedeni Birinci Dünya Savaşı öncesinde başlayan Yahudi göçü planlarıdır. 1917’de ilan edilen Balfour Deklarasyonu ile bu Yahudi göçü artmış ve düzenli bir şekilde devam etmiştir. 1948’de ise önceden Filistin olarak bilinen topraklarda İsrail isimli bir devletin kurulduğu ilan edilmiştir.

Bu raporda genel olarak bilinen verilere dayanarak bilgi aktarımı yapılacaktır. Bu veriler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı gibi resmi ve güvenilir kaynaklar esas alınarak verilecektir. Ancak belirtmekte fayda vardır ki uluslararası hukukun üstünlüğü ve geçerliliği çerçevesinde İsrail’in haksız olarak işgal ettiği topraklar ve güç eşitsizliği nedeni ile yaşanan karmaşalar ulaşabildiğimiz veriler üzerine gölge düşürmektedir.

Ülkenin resmi adı Filistin Cumhuriyeti’dir. Parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Resmi dil Arapça’dır. Toplam 16 idari bölgeden oluşmaktadır ve başkenti Doğu Kudüs’tür. İklimi ılıman iklimdir. 6.020 kilometre kare yüzölçümü bulunmaktadır. Komşularına bakıldığında ise, Batı Şeria bölgesinin doğusunda Ürdün, batısında İsrail ve kuzeyinde Lübnan bulunurken Gazze Şeridi güneyde Mısır, batıda Akdeniz, kuzey ve doğuda ise İsrail ile komşudur. Filistin’in en önemli bölgeleri 5.655 kilometre kare ile Batı Şeria ve 365 kilometre kare ile Gazze’dir.

Etnik-Dini Dağılım

Bu başlık altında da Gazze Şeridi ve Batı Şeria olmak üzere iki bölge ayrı ayrı ele alınacaktır. Gazze’de etnik kimliği %100’e yakın bir oranla Araplar oluşturmaktadır. Batı Şeria’da ise %87 ile yine Araplar çoğunluğu oluştururken %13 oranında Yahudi bulunmaktadır.

Dini kimlik dağılımında ise %75 ile Müslümanlar çoğunluğu oluşturmaktadır. %17 oranında Yahudi ve %8 oranında Hristiyan da Filistin topraklarında yaşamaktadır. Müslümanların %99’u Sünni iken yalnızca %1’i Şii’dir.  

Enerji Kaynakları

Filistin’de doğal kaynakları kullanmak ve bunlardan tasarruf etmek noktasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunun en önemli nedeni İsrail’in uyguladığı ablukalar ile birlikte siyasi iradenin yetersiz kalmasıdır. Ülkenin ekonomik üretim yapısı geliştirilememiştir. Ancak zeytinyağı, hurma ve doğal taşlar Filistin’in temel ihracat ürünleri olarak sayılmaktadır.  Akdeniz’deki potansiyel de göz ardı edilmemesi gereken bir niteliğe sahiptir.

Önemli Ulaşım Yolları

Filistin’de birçok karayolu mevcuttur. Hava ulaşımı ise kısıtlıdır. Gazze Uluslararası Havalimanı Filistin’de öne çıkan havalimanı olmaktadır. Yine Filistin için önemli olan bir diğer havalimanı olan Yaser Arafat Havalimanı ise 2001 yılında kalıcı olarak kapatılmıştır. Deniz de aynı şekilde İsrail’in uyguladığı ablukalar nedeni ile kısıtlı kalmaktadır. Özellikle Gazze’de balıkçılık önemli bir meslektir.

Verilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere Filistin’de ulaşım altyapısı İsrail ve Filistin’in kendi içerisinde bulunan siyasi faktöreler nedeni ile kısıtlı kalmaktadır.

Haritalar

Zaman içerisinde İsrail işgalinin Filistin topraklarına yansıması
 
Yazan: Münevver Fatma Özyurt
*Makalelerdeki fikirler yazarına aittir ve Divan Araştırma ve Eğitim Derneği’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Leave A Comment

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)