HAFTALIK FİLİSTİN RAPORU

Uluslararası Açıklamalar/Tepkiler

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Gazze’deki mevcut duruma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, dünya Gazze’nin kıtlığa ve giderek daha fazla can kaybına doğru sürüklenişini izlerken, her ülkenin insani felaketin önlenmesini sağlamak için elinden geleni yapmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Cumhurbaşkanı Higgins, “Şu anda Gazze’de tanık olduğumuz durum, dünya kamuoyunun dikkatinin dağılmaması ya da bakışlarını başka yöne çevirmemesi gereken bir durumdur. Bu, ölüm kalım meselesidir. Gıda ve yardım ablukası derhal durdurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İtalya, Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) liderleriyle Mısır’ı ziyaret eden Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Filistinlilerin zorla Mısır’a gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Fransa’nın başkenti Paris’te öğrenciler, Filistin halkıyla dayanışma çağrısıyla gösteri yaptı. “Yaşasın Filistin” ve “Gazze’nin çocukları, Filistin’in çocukları, insanlık öldürülüyor” sloganları atan göstericiler, yere mumlar dizerek “Özgür Filistin” yazısı yazdı. Filistinliler ile dayanışma çağrısıyla düzenlenen gösteride, İsrail’in bombardımanlarına maruz kalan Gazzeli şair, yazar ve sanatçıların bölgede yaşadıklarını anlattıkları yazılar okundu.

Ürdün’ün başkenti Amman’da yüzlerce kişi, Gazze Şeridi’ne ve Filistinlilere destek için İsrail’in Amman Büyükelçiliği yakınında gösteri düzenledi. Göstericiler sık sık “Canımız, kanımız sana feda olsun ey Filistin”, “Gazze diz çökecek dediler. Suçluya da normalleşene de yazıklar olsun. Bütün ülkem Hamas’la”, “Hamas terörist dediler. Ürdün’ün tamamı Hamaslı” ve “Yürü, yürü ey Hamas, siz topsunuz, biz de mermiyiz” sloganları attı.

İsviçre’nin Cenevre kentinde binlerce kişi, Filistin ile dayanışma amacıyla yürüyüş yaptı. Göstericiler, İngilizce, Fransızca ve Arapça olarak Filistin’e destek, İsrail’e de tepki sloganları attı. İsrail’in Filistinlilere yönelik “soykırımına” tepki gösteren protestocular, Gazze’de yaşanan kıtlık ve özellikle çocukların açlık nedeniyle ölmesine tepki gösterdi.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Almanya ziyaretinde, Gazze konusunda Batı’nın ikiyüzlülüğünü durdurmak için çok net konuştuğunu söyledi Enver İbrahim, Steinmeier ve Scholz’un da Gazze’de ateşkes ve insanı yardım çağrıları yaptığına işaret ederek, “Uluslararası toplum bu sorunu çözmek için şimdi önlemler almalı. Uluslararası toplumun ahlaki vazifesinde başarısız olmaması gerekir.” dedi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Gazze’de açlık çeken çocuklara gerekli insani yardımların sağlanması için ateşkese ihtiyaç olduğunu ifade etti. Burns, “(Gazze’de) ateşkes olmadıkça, insani yardımı etkili şekilde ulaştırmak çok zor.” dedi. Burns, Hamas ile İsrail arasında esirlerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmanın Gazze’deki insanların ihtiyaç duyduğu insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak geçici bir ateşkese yol açacağını ve bunun “çok değerli” olduğunu ifade etti.

ABD’de aktivistler, Gazze’de ateşkes talebiyle Washington DC Belediyesinde gösteri yaptı. Washington DC Belediyesine giren aktivistler, kent yönetiminin Gazze’de ateşkesi destekleyen karar tasarısını kabul etmesi çağrısında bulundu. Washington DC Belediyesine girerek Meclis oturumuna müdahale eden bir grup aktivist, “Başkentte Ateşkes” yazılı pankartlar taşıyarak, “Ateşkes hemen şimdi” şeklinde sloganlar attı.

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), New York’un en işlek alanlarından Times Meydanı’nda düzenlediği etkinlikte “Filistinli kadınların yanındayız” mesajı verdi. Türk Amerikan toplumu üyelerinin yanı sıra barış yanlısı Yahudilerle ABD’li vatandaşların da katıldığı etkinlikte hitap eden KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, “Filistinli kadınları asla unutmayacağız ve yaşadıkları adaletsizliğe karşı sessiz kalmayacağız. Dünyadaki kadınlar arasında kırılmaz bir bağ olduğunu göstereceğiz.” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Scholz, “Gazze’ye daha fazla insani yardım ulaşması lazım ve bu aynı zamanda Hamas’a karşı kendini savunma hakkına sahip olan İsrail’e yönelik net talebimizdir. Refah’a yönelik bir kara harekatını doğru bulmuyoruz.” dedi.

Hollanda’nın Utrecth kentindeki Vredenburg Meydanı’nda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında yaşamını yitiren Filistinli çocuklara dikkati çekmek amacıyla yaklaşık 14 bin çocuk ayakkabısı sergilendi. Hollanda merkezli “Bir Zeytin Ağacı Dik Vakfı” tarafından organize edilen eylemde Gazze’de İsrail’in saldırılarının yanı sıra açlık ve susuzluktan hayatını kaybeden yaklaşık 14 bin çocuğun anısına meydana konan ayakkabılara her on dakikada bir yenisi eklendi.

Uluslararası Af Örgütü, Gazze’de faaliyet gösteren 25 uluslararası örgütün ortak bildirisini yayınladı. Ortak bildiride, devletlerin Gazze’deki ihtiyaçları karşılamak için yeterli çabayı gösterdikleri yanılsamasını yaratmak için hava yardımlarının ve deniz koridoru açma çabalarının arkasına saklanmalarının mümkün olmadığı kaydedildi. Bildiride, şu ifadelere yer verildi: “Havadan yardımlar indiren ABD, İngiltere ve Fransa gibi bazı ülkeler, aynı zamanda İsrail’e silah temin ediyor. Bu ülkelerin silah taşıma operasyonlarını durdurmaları, derhal ateşkes için ve kayıtsız şartsız yardımların ulaştırılması ve suçluların hesaba çekilmesi için gerekli tedbirleri uygulamaları gerekiyor.”

Danimarka’daki STK’ler İsrail’e silah ihracatının durdurulması için hükümete dava açacak. Danimarka’daki sivil toplum kuruluşları (STK), ülkenin silah ve askeri teçhizatının Gazze’deki sivillere karşı kullanıldığı gerekçesiyle İsrail’e silah ihracatının durdurulması için dava açmaya hazırlanıyor. Danimarka’da sivil toplum kuruluşları ortak açıklama yaptı. Açıklamada, STK’lerin Danimarka Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Polisi aleyhine dava açacağı belirtildi. Danimarka Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Vibe Klarup, İsrail’in Gazze’de asker veya sivil ayrımı yapmadan birçok aileyi yok ettiği bombardımanları belgelediklerini söyledi. Klarup, “Danimarka, sivillere yönelik bu yasa dışı saldırılara katkıda bulunmamalı.” ifadesini kullandı.

Boston Üniversitesi Hukuk Profesörü Akram, UAD kararına uymayan İsrail’i eleştirdi. Akram, “Eldeki tüm kanıtlar, İsrail’in UAD’nin kararlarına uymadığını, Gazze’de ölen ve yaralanan Filistinli sivillerin sayısının arttığını gösteriyor.” ifadesini kullandı. İsrail’in ihtiyati tedbir kararının ardından Filistinlilere yönelik şiddeti artırdığını vurgulayan Akram, “Eldeki tüm kanıtlar, İsrail’in UAD’nin kararlarına uymadığını, Gazze’de ölen ve yaralanan Filistinli sivillerin sayısının arttığını gösteriyor. İsrail, Gazze’de mahsur kalan nüfusun kasıtlı olarak acı çekmesine neden oluyor.” ifadesini kullandı.  Boston Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Uygulamalı Uluslararası İnsan Hakları Programı Direktörü Prof. Dr. Susan Akram ise “İsrail, insani yardımların Gazze’ye girişini kasıtlı olarak engelleyerek giderek çaresizleşen ve açlık çeken bir nüfusu gıda, su, yakıt, ilaç, barınak ve diğer hayati ihtiyaçlardan mahrum bırakıyor.” dedi.

New York’ta Filistin yanlısı göstericiler, New York Times gazetesi binasına girdi. Gazetenin orta Manhattan’da bulunan ana binasının önünde toplanan göstericiler İsrail’in Gazze’ye saldırılarında NYT’yi yanlı tutum takındığı gerekçesiyle protesto etti. Polisin yoğun güvenlik önlemlerine rağmen göstericiler üzerlerinde “Filistin’e özgürlük” yazılı tişörtlerle “NYT saklanamazsın, seni soykırımla suçluyoruz” ve “NYT soykırımda suç ortağı” şeklinde slogan attı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Matjaz Nemec, Gazze’deki saldırılarla ilgili “Bunun bir soykırım olduğunu düşünüyorum.” diyen Nemec, “Bunun kararını verecek olan ben değilim ama Gazze’de olup bitenleri diğer çatışmalarla, özellikle Ukrayna’dakiyle karşılaştırdığımda, ‘soykırım’ ifadesinin İsrail güçlerinin eylemleri için kullanılabileceğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sivilleri hedef almanın ve korumamanın, uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini belirterek “Gazze halkı karabasan içinde yaşıyor.” ifadesini kullandı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze’de İsrail güçlerinin yardım bekleyenleri hedef almasına tepki gösterdi. Martin Griffiths, “İnsanlar, ailelerini sağ tutmaya çalışırken ölmemeli. Bu olayların devam etmesine izin veremeyiz.” açıklamasında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Dujarric, ramazanda Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya baskın yapmalarıyla ilgili bir soruya, “Kudüs’teki kutsal mekanlara yönelik herhangi bir provokasyondan her zaman büyük endişe duyarız.” diye cevap verdi.

BM Genel Sekreteri Guterres, “Gazze’deki savaşın yürütülme şekli, en büyük bedeli sivillerin ödediğini gösteriyor. Bu açık. İsrail, bunun Filistinlilere değil, Hamas’a karşı savaş olduğunu söyledi ama gerçek şu ki Filistinlileri toplu cezalandırmaya dönüştü. Buna ‘Artık yeter’ diyoruz. Gazze’de insani ateşkes istiyoruz ve ramazan buna ulaşmak için çok iyi bir fırsat olabilir.” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’deki saldırılarını sürdüren İsrail’e silah göndermeye devam edeceklerini, aynı zamanda Gazze’de sivillerin korunması ve ihtiyaç duydukları insani yardıma erişmeleri için de çalıştıklarını ve bu iki politikanın birbiriyle çelişmediğini savundu. Blinken, “İsrail’in kendi güvenliği için gerekli savunma araçlarına sahip olduğundan emin olmak bizim taahhüdümüz ve bu kalıcı bir taahhüt.” ifadesini kullandı.

Pakistan’da binlerce kişi, işgal altındaki Gazze’ye desteğini göstermek ve “İsrail’in soykırımının derhal son bulmasını” talep etmek amacıyla gösteri yaptı. Protestocular, İsrail’i Gazze’deki “soykırımı derhal sonlandırmaya” çağırarak, Filistin’e destek sloganları attı. Binlerce kişi, İsrail’in saldırılarını kınayarak “Gazze’deki soykırıma son verin”, “Gazze biz buradayız” sloganları atarak desteklerini gösterdi.

 

Filistin Açıklamaları

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, eski Başbakan Yardımcısı ve Filistin Yatırım Fonu Başkanı Muhammed Mustafa’yı yeni Başbakan olarak atadı. Devlet Başkanlığı kararına göre Abbas, Filistin Yatırım Fonu Başkanı Mustafa’yı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü gerçek bir askeri kışlaya dönüştürüyor. Sanki buraları zorla yeniden işgal ediyor gibi bir imaj veriyor.” ifadesine yer verildi. Ayrıca İşgal altındaki Filistin topraklarında bu tür uygulamalarla yeni gerilimlerin hedeflendiği belirtilen açıklamada, Filistin’in kent ve beldelerinin girişlerini kapatan demir kapı ve bariyerlerin güvenlik açısından hiçbir görev görmediği vurgulanarak, “İsrail, bunları Filistin vatandaşlarını aşağılama ve toplu cezaları dayatmak için kullanıyor.” ifadesine yer verildi.

Filistin Kadın İşleri Bakanı Amal Hamad, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında, İsrail saldırıları, Filistin halkının uluslararası toplumdan beklentileri ve Gazze’deki genel durum hakkında açıklamalarda bulundu. Hamad, “Şu ana kadar Gazze Şeridi’nde şehit ve yaralılar dahil 110 binden fazla zarar görenimiz var. Bunların yüzde 73’ünü kadın ve çocuklar oluşturuyor.” ifadesini kullandı ve şöyle devam etti: “İsrail savaş uçaklarının bombardımanında çocuk, anne, eşlerden biri veya tüm aile öldürülüyor. Dolayısıyla Filistinlilerin halihazırdaki durumu, insan eliyle oluşturulan bir deprem felaketi gibi. Türkiye’de sizler bir deprem yaşadınız ancak Türkiye’deki deprem, Allah’ın takdiriydi. Bugün ise işgalcinin eliyle oluşturulan deprem sonucu, Gazze’de hiçbir şey kalmadı. Filistinli kadınlar da bundan en çok zarar gören ve etkilenenler olarak psikolojik yıkım yaşıyor.”

Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, Dışişleri Bakanı Maliki, Güney Afrika’nın Filistin Büyükelçisi Shaun Byneveldt ile bir araya geldi. Görüşmede Maliki, “Netanyahu ateşkesle ilgilenmiyor. Tam tersine iktidarda kalabilmek için savaşı mümkün olduğu kadar uzatmak istiyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Maliki, “Batı Şeria’daki Filistin kamplarına günlük baskınlar yapılması, altyapının tahrip edilmesi, Filistinlilerin öldürülmesi, bu kamplarda yaşayanların topraklarını terk etmeye zorlamak için devam eden kısıtlama ve provokasyon tehlikelerine” dikkat çekti.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin doğusundaki Kuveyt Kavşağı yakınında yardım tırlarını bekleyen Filistinlileri bir kez daha hedef almasına tepki gösterdi. “İsrail, bu gibi saldırılarla, Filistin halkına yönelik aç bırakma politikasını derinleştirmekte ısrarcı olduğunu gösteriyor. İşgal güçlerinin aç bırakma politikası, soykırım ve etnik temizlik suçlarının yanı sıra öncelikli bir planıdır.” ifadesini kullandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Gazze’deki halkımıza karşı soykırım savaşının üzerinden 160 gündür geçti ancak uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı kuruluşlar, Filistinli sivilleri koruyacak herhangi bir tedbiri hayata geçirmede başarılı olamadı.” denildi.

Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, Mahmud Abbas, temaslarda bulunmak üzere Filistin’e gelen Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira’yı işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Abbas görüşmede “Bizim için acil ve öncelikli mesele, İsrail işgal güçlerinin, yerinden edilen 1,5 milyondan fazla Filistinlinin geldiği Refah kentini işgal etmesinin ve insani bir felakete yol açmasının engellenmesidir.” dedi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nda yer verilen açıklamada, “Refah’a karşı yapılacak bir askeri operasyon, halkımızın tamamına karşı yeni bir katliamın gerçekleşmesi ve halkımızın tamamen yerinden edilmesi anlamına geliyor.” ifadelerine yer verildi.

Filistin’de Başbakan olarak atanan Muhammed Mustafa, “Gazze olmadan devlet olmaz, Gazze’de de Kudüs ve Batı Şeria’dan uzak bir devlet olmaz.” dedi. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye sürdürdüğü saldırılara işaret eden Mustafa, “Milli davamızın içinden geçtiği bu aşamanın ciddiyetinin, kararlı halkımızın içinde bulunduğu zor şartların ve mevcut zorlukların büyüklüğünün farkındayım.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Ramazan Ayı

İsrail’e güçlü desteği dolayısıyla yoğun şekilde eleştirilen ABD Başkanı Biden, ramazan ayı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Tüm Müslümanların kutsal günlerini kutladığını belirten Biden, “Gazze’de yaşanan acıların farkında olduğunu” kaydetti. Biden, açıklamasında, “Gazze’deki savaş Filistin halkına korkunç acılar getirdi. Binlerce çocuğun da bulunduğu çoğu sivil 30 binden fazla Filistinli öldürüldü.” değerlendirmesini yaptı. Biden, “ABD olarak, rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının bir parçası olarak, acil ve en az 6 hafta sürecek bir ateşkesin sağlanması için durmaksızın çalışacağız.” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze’de bu kutsal ayda çatışmanın sürüyor olmasını dehşet ve öfkeyle karşılıyorum. Aileler bir yandan İsrail’in bombalarından kaçarken, bir yandan artan açlık karşısında hayata tutunmaya çalışıyor. Bu, içler acısı ve kabul edilemez.” şeklinde konuştu. Gazze’de acilen ateşkes çağrısını yineleyen Guterres, “Ramazanın ruhuna uygun bir şekilde tüm çatışmalarda silahların susması ve barış masasına dönülmesi için çağrıda bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, “Ramazan rahmet, esenlik ve huzur ayıdır ancak maalesef İsrail saldırılarının barbarlığına maruz kalmaya devam eden Gazze’deki 2,3 milyon insanın yaşadığı gerçek bu değil.” dedi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürdüğünü vurgulayan Safedi, “Filistinliler, değiştirmemiz gereken acı bir gerçeklik nedeniyle sıkıntı çekiyor. Ne yazık ki bu çatışma 5 aydır sürüyor ve dünya, uluslararası hukuku ve uluslararası insancıl hukuku uygulamaktan, insanlık onurunu kurtarmak için ayağa kalkmaktan aciz kaldı.” diye konuştu.

 

Filistin’e Yardım

BAE Savunma Bakanlığına bağlı Ortak Harekat Komutanlığı, X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, BAE-Mısır Hava Kuvvetleri uçakları tarafından Gazze’nin kuzeyine yedinci defa havadan insani yardım ulaştırıldığı belirtildi. Havadan yardım ulaştırma operasyonunun, her iki ülkenin ortak ekipleri tarafından, onlarca ton gıda ve tıbbi yardım taşıyan uçaklarla gerçekleştirildiği aktarıldı.

İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms’ın X hesabında yapılan açıklamada, geminin, Open Arms ile ABD merkezli World Central Kitchen kuruluşunun 200 tonluk gıda yardımını taşıdığı belirtildi. Open Arms’ın hesabında “Böylelikle nüfusun karşı karşıya olduğu insani acil durumu hafifletmeyi başaracak birçok misyondan ilki olacağını umduğumuz son derece karmaşık bir görevle Gazze Şeridi’ne insani deniz koridoru açılıyor.” ifadesi kullanıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Filistin’in farklı şehirlerinde bulunan mülteci kamplarında kalan 1000 aileye ulaştırılmak üzere Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığına ramazan gıda paketleri teslim etti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Gazze’nin kuzeyine Filistinlilerin temel ihtiyaçlarına yönelik havadan 13. kez yardım ulaştırıldığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı, İsrail’in ablukası altında Gazze’ye, açlıkla mücadele eden “Filistinli sivillerin gıdaya erişimini kolaylaştırmak için” seyyar liman görevi görecek 4 geminin yola çıkarıldığını belirtti. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “Gazze’deki insani yardım operasyonlarına ve Doğu Akdeniz’de geçici bir iskele inşa etme misyonuna destek olmak üzere” Savunma Bakanlığı’nın, ABD’den 4 gemiyi hareket ettirdiğini söyledi. Patrick Ryder, söz konusu gemilerin Gazze’ye ulaşması ve seyyar limanın kurulması için gereken sürenin “geçen cuma gününden başlayarak toplam 60 gün” olarak belirlendiğini ifade etti. Ryder, seyyar iskelenin tam olarak faaliyete geçmesi durumunda, ⁠”Günde yaklaşık 2 milyon öğün yemeğin teslimatını mümkün kılacağını” kaydetti.

Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze hükümetine bağlı emniyet güçleri ve Filistinli aşiretlerin iş birliğinde ilk düzenli yardım dağıtımını gerçekleştirdi. Yaklaşık 4 ay sonra gerçekleşen bu yardıma erişebilmek için yüzlerce Filistinli UNRWA’ya ait bir dağıtım merkezine akın etti.

 

UNRWA

İsrail’in, bazı personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddiaları sonrası UNRWA’ya sağladıkları mali desteği askıya alan Avustralya, Kanada, İsveç ve AB, kararlarından dönerek Ajans’ı finanse etmeyi sürdüreceklerini duyurdu.

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında Gazze’de öldürüldüğü bildirilen çocuk sayısının son 4 yılda dünya genelinde yaşanan savaşlarda öldürülen çocukların sayısının toplamından fazla olduğunu açıkladı.

 

Hamas

İsmail Heniyye, İsrail’le yürütülen müzakereler için “Saha ve müzakereler paralel iki çizgidir. Hamas, müzakerelerde direnişin dehası ve büyüklüğü üzerinde yoğunlaşıyor ve Filistin halkına yönelik saldırıların durması için tüm gücüyle çabalıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hamas, İsrail ile ateşkes ve esir değişimi anlaşmasına ilişkin teklifi Katar ve Mısır’daki arabuluculara ilettiklerini duyurdu.

 

İsrail

Cumhurbaşkanı Herzog, “Bu savaştan zaferle çıkmak konusunda kararlıyız. Gazze’de gerek hayattaki gerek vefat etmiş İsrailli esirler getirilmeden zafer kazanmış olmayız.” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah’a saldırmadan önce “sivillerin buradan gitmesini sağlayacaklarını” savundu. İsrail’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Netanyahu ile yaptıkları görüşmelerin ardından Batı Kudüs’te ortak basın toplantısı düzenledi. Netanyahu, “Hamas’ın ortadan kaldırılması gerektiği konusunda da anlaştık.” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın, Gazze’ye saldırıların son bulması ve karşılıklı esir takasına ilişkin son teklifindeki taleplerini “akıl dışı” olarak nitelendirerek tepki gösterdi.

İsrail ordu sözcülüğü, Zeytun Mahallesi’nde roketatar taşıdığı gerekçesiyle silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) öldürdükleri Filistinlinin aslında bisiklet taşıdığını itiraf etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin sığındığı Refah’a kara saldırısı başlatmamaları için üzerlerinde uluslararası baskı olduğunu ancak bunları “püskürteceğini ve Refah’a gireceklerini” belirtti. Netanyahu, “İsrail ordusu Refah’ta savaşmaya devam etmeye hazırlanırken biz de bölgeye girmemizi ve işi tamamlamamızı engelleyen uluslararası baskıyla karşı karşıyayız. İsrail’in başbakanı olarak bu baskıları püskürteceğim, Refah’a gireceğiz.” ifadelerini kullandı.

İsrail, Mescid-i Aksa’nın kapılarına demir bariyerler kurdu. İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın bazı kapılarına polisler için etrafı demir korkuluklarla çevrili sabit platformlar kurdu ve girişlerin her iki tarafına demir bariyerler yerleştirdi. İsrail polisi ise yaptığı yazılı açıklamada söz konusu bariyerlerin “Mescid-i Aksa’nın kapılarında bekleyen polisler için yapıldığını ve Aksa’ya namaz kılmaya gelenlerin engellenmesi için konulmadığını” savundu.

 

YAZAN: EMİRCAN OBAK