Divan Araştırma ve Eğitim Derneği & ODTÜ BİR DER iş birliği ile Ankara Bilim Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen mayıs ayı buluşmasında, Diplomasi Akademisi katılımcıları “Ortadoğu ve Çevresinde Krizler, Güvenlik ve Gelecek Perspektifleri” teması ile bir araya geldi.
Program, Divan Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Nevzat Kocasaraç’ın açılış konuşmaları ile başladı. Ardından, Divan Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Alptekin Cihangir İşbilir’in çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği katılımcı hitabı ile programın açılış kısmı tamamlandı.
Açılış konuşmalarından sonra programın devamında Diplomasi Akademisi katılımcıları tarafından bilgilendirici sunumlar yapıldı. İlk olarak, Enerji Atölyesi katılımcılarından Ahmet Hasan Arslan tarafından “Ortadoğu’daki Devletlerin Yenilenebilir Enerji Planları” başlığı ele alınırken, Ceren Kurnaz ise “Orta Asya Ülkelerinin Enerji Güvenliği Politikaları” adlı sunumu gerçekleştirdi.
Programın ikinci oturumunda, Siber Diplomasi ve İstihbarat atölyesi katılımcılarından Muhsin Eren Güney “Türkiye’de Siber Savaş ve Siber Uzay Yaklaşımları” adlı sunumunu ve Necip Fazıl Ayçiçek ise “Ortadoğu’da İsrail Sorunu ve İstihbarat Örgütleri” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Daha sonra, Körfez Atölyesi katılımcılarından Gülendam Karaca, Irak’ın Kalkınma Yolu Projesini ele alırken devamında Ahmed Hafız ise Kuveyt’in yeni emiri sonrası değişen ülke dinamiklerini anlattı.
Programın son oturumunda, Kuzey Afrika Atölyesi katılımcısı Mehmet Akif Uçar “7 Ekim Olayları ve Mısır Dış Politikası” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ardından, Savunma ve Güvenlik Atölyesi katılımcısı Muhammed Taha Güney “Ontolojik Güvenlik Meselesi” konusunu ele alırken Levant Atölyesi katılımcısı Süheybe Yıldırım’ın “İnsan Haklarının Evrenselliğine Anti Tez Olarak Filistin” adlı sunumu ile programın üçüncü oturumu sonlandırıldı.
“Ortadoğu ve Çevresinde Krizler, Güvenlik ve Gelecek Perspektifleri” temasıyla gerçekleşen mayıs ayı buluşması, kapanış oturumunun ardından sona erdi.