KA154 KADIN VARSA BARIŞ VAR PROJESİ KAPANIŞ ZİRVESİ

KA154 KADIN VARSA BARIŞ VAR PROJESİ

KADIN VARSA BARIŞ VAR KAPANIŞ ZİRVESİ

Kadın Varsa Barış Projesi Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve bireylerin öğrenme hareketliliğine katkıda bulunan bir projedir. Bu proje ile çatışma bölgesindeki kadınların sosyo- ekonomik durumu, sürdürülebilir barışa katkıları, arabulucu olarak müzakere dönemlerinde rolleri, cinsiyete dayalı çatışma çözümü gibi konular tartışmaya açılmaktadır. 

Proje kapsamında öncelikli olarak temel eğitimler verilmiştir. İstanbul’da düzenlenen atölye eğitimlerinde şu başlıklarda alanında uzman isimler Cinsiyete Duyarlı Çatışma Çözümü ve Yönetimi; Arabuluculuk ve Müzakere Atölyesi; Barış İnşası ve Barışı Koruma Atölyesi; YouthPass Eğitimi ve Proje Yazma Atölyesi eğitimlerini almışlardır.  Bu eğitimlere lisans ve lisansüstü seviyesine sahip 47 genç katılmıştır.

 

 Projenin ikinci hareketliliği Mardin’de düzenlenen “Barışı Konuşmak Genç Kadınlarla Çalıştay”da katılımcılar 4 farklı konu üzerine yuvarlak masa çalışması yapmışlardır. Lisans ve lisansüstü seviyesine sahip gençler; Kadınların Temsili, Çatışma Bölgelerinde Kadınların Yaşadıkları Sorunlar ve Kadınların Barış Süreçlerine Katılımı, Toplumda Kadınların Barışı Teşvik ve İnşa Etmesi, Barış Çalışmalarının Sürdürülebilir Olduğu ve Kadın Temsilinin Bulunduğu Yerde Kadınlar konularında araştırmalar yapmış ve hazırladıkları raporları karar alıcılar ile tartışmıştır. 

Projenin üçüncü hareketliliği Erzurum’da düzenlenen “Çatışma Çözümü ve Barış Çalışmalarında Vaka Analizi”nda öncelikli “Vaka Analizi Eğitimi” ile katılımclara yol haritası çizilmiş ve 2 farklı vaka örneği incelenmiştir. 4 farklı grup; La Ruta Pacifica (Kolombiya), The Coalition of Women for Peace (İsrail- Filistin), Mano Nehri Kadınları Barış Ağı (The Mano River Women’s Peace Network, Marwopnet) ve The Syrian Women’s Political Movement vaka örneklerini çalışmış ve hazırlanan raporlar karar alıcılara sunulmuştur. 

Programın kapanış programı olan “Kadın Varsa Barış Var Kampı” İstanbul’da düzenlenmiştir. 5 gün süren zirve lisans ve lisansüstü seviyesinden 30  bir gençlik grubu ile gerçekleştirilecektir. Bu kapanış programı ile katılımcılar daha önceki programlardan aldığı eğitimler, online müzakereler, çalıştay ve vaka analizindeki bilgileri ile artık politika üretebilecek ve akademik yazım kurallarına uygun olarak “Barış Eğitiminde ve Projelerinde Kadının Yeri Kılavuz”unu oluşturmuşlardır. Bu kamp ile katılıcımların öğrendiklerini yazıya dökmesi ve kaynak oluşturabilecek Kılavuzu yazması, simülasyon ve grup aktiviteleri ile kendi becerilerini geliştirmesi ve politika oluşturmak için desteklenmesi hedeflenmekteydi. Programda “Çatışma Çözümü ve Barış İnşası” eğitimi doktora öğretim üyesi Ahmet Yusuf Özdemir tarafından verilmiştir. Bu eğitim sonrası katılımcılar yuvarlak masa çalışması yapmış ve farklı çatışma bölgelerinin analizini yaparak çözüm önerilerini üretmişlerdir. 

 Projemizin dördüncü gününde partnerimiz Vizyoner Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Mete ile söyleşi gerçekleştirilmiş olup katılımcılarımız Gülçin Hanım’a sorularını yöneltmiştir. İkinci oturumda Filistin Gündemi konulu BM Genel Kurul Simülasyonu gerçekleştirilmiştir. 12 ülkenin delegelerini seçen katılımcılarımız, seçtikleri ülkenin Filistin hakkındaki politikalarını anlattılar. Programın son gününde ise katılımcılarımız dilsiz harita çizerek dünya üzerindeki küresel ve bölgesel çatışma bölgelerini gösterdiler. Akabinde YouthPass sertifikalarımızı takdim edip kapanış programımız sona ermiştir.

 

 

Leave A Comment

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)