Doğu Akdeniz

Erdoğan’ın Mısır Ziyareti ve Türkiye-Mısır İlişkilerinde Yeni Dönem

12-13 Şubat 2024 tarihinde Erdoğan’ın Mısır ziyareti ve 12 yıl aradan sonra devlet düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olması ikili ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmektedir. 2013 yılında Mursi iktidarının devrilmesi ile birlikte ilişkilerin kesintiye uğramasının ardından bölgesel gelişmelerde karşıt taraflarda yer alan iki ülkenin devlet başkanları düzeyindeki bu görüşmesi…
Daha Fazla

Koşulların Getirdiği Politika Değişimleri: Türkiye- Mısır

  14 Şubat tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı Erdoğan ve Mısır Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sisi bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme, 2012’de Mısır’da Mursi İktidarının darbeyle devrilmesi ile birlikte Sisi’nin yönetimi ele geçirdiği ve Türkiye’nin Mısır ile diplomatik  ilişkilerinin kesildiği dönem itibarıyla, liderlerin resmi bir siyasi ziyarette bulunduğu ilk toplantı…
Daha Fazla

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Yetki Alanlarına İlişkin Sınırlandırmaları ve Bölgesel/Küresel Aktörler

TÜRKİYE’NİN DOĞU AKDENİZ’DEKİ YETKİ ALANLARINA İLİŞKİN SINIRLANDIRMALARI VE BÖLGESEL/KÜRESEL AKTÖRLER  Devletlerin varoluş kaygılarının doğal bir sonucu olarak güvenlik ve ekonomik refah seviyesini elde etme arzusu son derece stratejik öneme sahip iki dinamiktir. Güvenliğin devlet düzenine yansıması iç ve dış güvenlik olarak kategorize edilebilir. İç güvenlik ülke sınırları içerisinde kalan coğrafi…
Daha Fazla

Doğu Akdeniz-Türkiye

Doğu Akdeniz-Türkiye    Doğu Akdeniz, gerek uluslararası ticaretin kavşak noktalarından birisi olması gerek jeopolitik ve jeostratejik olarak önem arz etmesi gerek Ortadoğu’daki rekabetin bir uzantısı olarak değer biçilmesi sebebiyle tarihte her zaman dikkat çeken bir bölgedir. Üç kıtanın (Asya, Avrupa, Afrika) merkez konumunda bulunması ve Doğu-Batı medeniyetleri arasında ticari akışın…
Daha Fazla

Levant Bölgesi

LEVANT BÖLGESİ Levant bölgesi Akdeniz’in doğusunu tabir etmek amacıyla kullanılan günümüz ülkelerinden Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Filistin ve Mısır’ı kapsamaktadır. Fakat incelediğimiz bu çalışmada Ege Denizi’ni kapsayacak şekilde Levant Bölgesi daha geniş ele alınmıştır. Üretici ve tüketici ülkelerin ortasında yer alması ve lojistik imkanlarının oldukça gelişmiş olması sebepleriyle dünyanın…
Daha Fazla