Kuzey Afrika Atölyesi

Akdenizde Enerji Politikaları, Filistin Çatışmaları Sonrası İsrail ve Mısır

Mısır ve İsrail arasındaki ilişkiler Mübarek’in devrilmesiyle başlayan siyasi kriz içeren sürecin ardından Sisi’nin göreve gelmesiyle ekonomik ve siyasi anlamda pozitif gelişmeler yaşanmıştı. Sisi yönetiminde bilhassa ekonomik bağlar derinleşmeye başlamıştır. Bu hususta taraflar arasında çeşitli mutabakatlar imzalanmış; somut olarak Mısır ve İsrail arasında “Qualifying Industrial Zones (QIZ)” projesi geliştirilmiştir. Bu…
Daha Fazla

İSRAİL- MISIR ARASINDAKİ ENERJİ İLİŞKİSİ ANALİZİ

Uzun yıllardır süre gelen Mısır ve   İsrail tarihi açıdan ve enerji iş birliğini kapsayan çok yönlü bir ilişkiye sahiptir. Bu ilişkiler bölgesel, güvenlik, ekonomik iş birlikleri ve enerji güvenliği bakımından çeşitli faktörlerin etkileşimi ile şekillenmektedir. Geçmiş zamandan itibaren Mısır modern diplomatik çabalarının bir parçası olarak enerji girişimlerinde aktif rol oynamaktadır.…
Daha Fazla

Erdoğan’ın Mısır Ziyareti ve Türkiye-Mısır İlişkilerinde Yeni Dönem

12-13 Şubat 2024 tarihinde Erdoğan’ın Mısır ziyareti ve 12 yıl aradan sonra devlet düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olması ikili ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmektedir. 2013 yılında Mursi iktidarının devrilmesi ile birlikte ilişkilerin kesintiye uğramasının ardından bölgesel gelişmelerde karşıt taraflarda yer alan iki ülkenin devlet başkanları düzeyindeki bu görüşmesi…
Daha Fazla

Koşulların Getirdiği Politika Değişimleri: Türkiye- Mısır

  14 Şubat tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı Erdoğan ve Mısır Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sisi bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme, 2012’de Mısır’da Mursi İktidarının darbeyle devrilmesi ile birlikte Sisi’nin yönetimi ele geçirdiği ve Türkiye’nin Mısır ile diplomatik  ilişkilerinin kesildiği dönem itibarıyla, liderlerin resmi bir siyasi ziyarette bulunduğu ilk toplantı…
Daha Fazla

Gabon’daki Darbe Dış Faktörlerden Ne Kadar Etkilenmiştir?

30 Ağustos 2023’te Gabon’da gerçekleşen darbe son aylarda gerçekleşen Sahra Altı darbeler silsilesinin bir devamı olarak görülmektedir. Gabon eski bir Fransız sömürgesidir ve bu özelliği diğer darbelerle ilişkilendirilmesinin ana noktasıdır. Ayrıca diğer küresel aktörlerin de etkileri es geçilmemesi gereken bir başlıktır. Fakat Gabon’daki darbeyi anlamamız için darbenin kendine has faktörlerini…
Daha Fazla

Mali’de Gerçekleşen Darbenin Sebepleri ve Sonuçları

Sahel bölgesi başta Fransa olmak üzere birçok Batılı aktör tarafından önem verilen ve uzun yıllar kontrol edilen bir bölge olmuştur. Bölgenin stratejik konumu ekonomik potansiyeli ve Avrupa’ya güneyden gelebilecek mülteci akınlarına karşı tampon görevi görmesi bu önemin temel sebeplerini oluşturmaktadır. Sahel’de bulunan devletlerin batılı aktörler tarafından uzun yıllar kontrol altında…
Daha Fazla

Sahel Darbeleri: Nijer’deki Darbeler ve Etkileri

Sahel bölgesinde yer alan fakir bir ülke olan Nijer, bağımsızlığını kazanmış olsa da hem coğrafi hem de siyasi yapısındaki nedenlerden dolayı istikrarlı bir devlet değildir. 60’lı yıllarda Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasına rağmen ülke içerisinde kuraklık gibi doğal afetler ile karşı karşıya kalmıştır. Bu gibi süreçlerin oluşması hem ülkenin açlık sınırına ulaşmasına…
Daha Fazla

Sudan’da HDK ve Ordu Arasındaki Çatışmalar

Sudan’da yaşanan çatışmaların kökenleri aslında Ömer el Beşir yönetimin devrilmesine dayanmaktadır. Beşir iktidarının halk protestoları ile devrilmesiyle birlikte kurulan geçici hükümet askeri ve sivil kanatlardan oluşmuştur. Hamduk yönetimindeki sivil kanadın kendi içerisindeki tartışmaları ve askeri kanatın baskıları neticesinde sivil kanat yönetimden tasfiye edilmiş, askerlerin iktidara hakim olması sağlanmıştır. Sivillerin tasfiyesinin…
Daha Fazla

Avrupa’nın Enerji Bağlamında Libya-İtalyan ENI Anlaşması

2022 yılının şubat ayında çıkan Ukrayna-Rusya savaşıyla beraber Avrupa Birliği için enerji güvenliği konusu tekrar gündeme oturmuştur. Enerji konusunda Avrupa Birliği’nin zaman zaman MENA bölgesiyle girişimleri olsa bile çok ciddi somut adımlar atılamamıştır. Mevcut duruma bakacak olursak Rusya’nın mevcut enerji politikası, Avrupa’yı alternatif enerji arayışlarına yöneltmiştir. Nükleer enerji ve yeşil…
Daha Fazla

Sudan’da Yaşanan İç Kriz

Sudan’da 15 Nisan 2023 tarihinde Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Orgeneral Abdülfettah El Burhan ve Eski Sudan Devlet Lideri Ömer El Beşir’in iktidarını korumak üzere kurduğu paramiliter bir örgüt olan Hızlı Destek Kuvvetleri’nin(RSF) Komutanı “Hemeti” lakaplı Muhammed Hamdan Dagalo arasında bir güç mücadelesi başlamış ve ülke iç savaşı andıran görüntüler…
Daha Fazla