Merhaba Afrika

AFRİKA BOYNUZU VE SAHEL BÖLGESİNDE KURAKLIK VE SU KITLIĞI

GİRİŞ Dünyadaki çöller listesindeki ilk yedi büyük çölden üçü Afrika kıtasında bulunmaktadır. Bunlardan en büyüğü 7.800.000 km2 yüzölçümüne sahip Sahra Çölü (Kuzey Afrika), ikincisi 1.770.000 km2 yüzölçümüne sahip Libya Çölü (Libya-Mısır-Sudan) ve 750.000 km2 yüzölçümüne sahip Kalahari Çölü (Namibya-Botsvana-Güney Afrika-Zimbabve)’dür. Kıtada, çöllerin kapsadığı coğrafi genişlik hesaba katıldığında Afrika kıtasında sıcaklık…
Daha Fazla

Geleceğin stratejik ülkelerinden: Cibuti

Cibuti (Djibouti), Afrika’nın doğusunda yer alan küçük bir ülke olmasına karşın jeostratejik açıdan oldukça önemli bir konuma sahiptir. Ülkenin komşuları Eritre, Etiyopya ve Somali’dir. Başkenti de aynı adı taşıyan Cibuti şehridir.  küresel ticaret yolları üzerindeki stratejik konumu ve bölgesel güvenlikteki rolüyle dikkat çekmektedir. Bu rapor, Cibuti’nin jeostratejik önemini, ekonomik potansiyelini…
Daha Fazla

AFRİKA’NIN MESELELERİ: SUDAN-GÜNEY SUDAN İLİŞKİLERİ

Giriş Birinci Dünya Savaşı sonrasında Sudan ve Batı dünyasının gündeminde önemli bir yer edinen Güney Sudan meselesi, uzun süren mücadeleler sonucunda 2011 yılında bağımsızlıkla sonuçlanmıştır. Güney Sudan’ın bağımsızlığını kazanması, önce Sudan’ı, ardından da komşu ülkeleri derinden etkilemiştir. Etnik ve dini ayrılıkların belirgin olduğu Güney Sudan sorunu, uluslararası basın tarafından da…
Daha Fazla

Somali: İstikrarsızlığın Pençesinde Bir Ülke

Somali, Afrika Boynuzu’nda yer alan ve uzun süredir siyasi istikrarsızlıkla mücadele eden bir ülke olarak tanınmaktadır. Somali, 1960 yılında İngiltere ve İtalya’nın sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazanmış, ancak 1969’da Mohamed Siad Barre’nin gerçekleştirdiği darbe sonucu diktatörlük yönetimine geçmiştir. 1991 yılında, Merkezi Hükümet’in çökmesiyle beraber ülke çalkantılı bir dönem başladı ve ülkeyi…
Daha Fazla

Diplomasi Akademisi İstanbul Buluşması

  Diplomasi Akademisi İstanbul Buluşması programımızı tüm atölye ve programlardan katılımcılarımızla birlikte gerçekleştirdik. Program boyunca 6 Şubat Depremi,Uluslararası Yardımlar ve Diplomatik Yansımaları, Türkiye’nin Afrika Politikaları ve Afrika’daki Çatışmalar, Küresel Düzen Anlayışı konulu oturumlarda çeşitli katılımcılar sunumda ve katkıda bulundular. Programımız, Nurtepe Sosyal Tesisleri’nde akşam yemeği ile sona erdi. Program boyunca…
Daha Fazla

Afrika’da Yumuşak Güç Uygulamaları

AFRİKA’DA YUMUŞAK GÜÇ UYGULAMALARI   Soğuk Savaş dönemi sonrası devlet dışı aktörlerin kabuk değiştirmesi ile medyanın ve iletişim araçlarının dezenformasyon kabiliyetlerinin ve rollerinin çok daha etkili olduğu görülmektedir. Bu durum günümüzdeki çok kutuplu uluslararası sistemde klasik anlamdaki güç politikalarını devletlerin başarısı açısından yetersiz bırakmıştır. Soğuk Savaş dönemi öncesi var olan…
Daha Fazla

Sahra’nın Muhafızları: Tevarikler

SAHRA’NIN MUHAFIZLARI: TEVARİKLER   Tevarikler, günümüzde Afrika Kıtası’nın batıda Moritanya’dan, doğuda Çad’a kadar olan, Cezayir, Libya, Nijer, Burkina Faso ve Mali’yi içine alan topraklarda yaşamaktadır. Kuzey-Güney Tevarikleri olarak ikiye ayrılmakta ve kendi içlerinde de farkı alt kolları bulunmaktadır. Bölgedeki diğer pastoralist topluluklar içinde kervan ticareti ile öne çıkan Tevarikler, pastoralist…
Daha Fazla

Türkiye’nin Sahra Altı Afrika’da Yürüttüğü Kamu Diplomasisi

 TÜRKİYE’NİN SAHRA ALTI AFRİKA’DA YÜRÜTTÜĞÜ KAMU DİPLOMASİSİ Kamu diplomasisi, 1990 yılında Joseph Nye’ın kullandığı yumuşak güç (soft power) kavramıyla bağlantılı bir kavramdır. Nye’a göre yumuşak güç bir devletin sahip olduğu kültür ve değerlerle başka bir devlet üzerinde bir etki yaratabilmesidir. Uluslararası ilişkilerde yumuşak gücü sert güçten ayıran en belirgin nokta…
Daha Fazla

Doğu Akdeniz Siyaseti ve Libya

DOĞU AKDENİZ SİYASETİ VE LİBYA Akdeniz; Avrupa, Asya ve Afrika Kıtası’nı buluşturan bir konumda bulunmaktadır. Geçmişte denizaşırı ticaret yolları güzergahı buradan geçmiş ve büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu yönüyle oldukça köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Günümüzde de Akdeniz ve özelinde Doğu Akdeniz üzerinde büyük güçler tarafından sürdürülen rekabetin kaynağı da…
Daha Fazla