Türk Dünyası İzleme Merkezi

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NIN ASKERİ BİR GÜCE DÖNÜŞME POTANSİYELİ

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), eski adıyla Türk Konseyi, kuruluşundan bu yana istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Başlangıçta sosyal, kültürel ve ekonomik iş birliğine odaklanmış olunsa da, günümüzde TDT’nin önemli bir askeri güce dönüşme potansiyeli giderek daha fazla tartışılan bir konu haline gelmiştir. Bu analiz yazısı, TDT’yi bir askeri güce…
Daha Fazla

TÜRK DEVLETLERİ İÇİN KOLEKTİF VE KÜRESEL SİBER GÜVENLİK

Türk Devletleri için Kolektif ve Küresel Siber Güvenlik Siber Güvenlik Nedir? Siber güvenlik, bilgisayar sistemlerini, ağları ve yazılımları korumak için kullanılan bir dizi uygulama ve teknolojiyi ifade eder. Giderek artan tehditlere karşı siber güvenlik, zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir. Siber güvenlik konusunda, ilgili kurumlar açısından temel hedef, verilen görevle ilgili…
Daha Fazla

KARABAĞ SAVAŞLARI VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Karabağ coğrafyası Kafkasya Bölgesi’nde stratejik konumu sebebiyle birçok uygarlığın mücadele ettiği bir coğrafya olmuştur. 16. Yüzyıldan itibaren Safeviler bölgeye girmiş, Osmanlı ile mücadele etmişlerdir. 19. yüzyıl başında ise yeni bir aktör olarak bölgeye Çarlık Rusya’sı girmiş ve Karabağ’ı hâkimiyeti altına almıştır. Bu topraklarda yaşayan nüfusun çoğunluğu Müslüman ve Türk’tür ancak…
Daha Fazla

Türk Devletleri Teşkilatı’nın Yeni Bayrağı ve Anlamı

  Türk milletinin tarihi boyunca vatan, millet ve bayrak sevgisi, kültür ve medeniyetinin temel yapı taşlarından biri olarak bilinmiştir. Bayrak, Türk milletinin bağımsızlık ve hürriyet aşkını somutlaştıran kutsal bir sembol olarak hem kültür hem tarihi bir manaya sahip olmuştur. Türkler için bayrak, yalnızca bir sembol değil, millet olma bilincinin ve…
Daha Fazla

Türk Devletleri Teşkilatı Siyasi Bir Güce Dönüşebilir mi?

Türk Devletleri Teşkilatı Siyasi Bir Güce Dönüşebilir mi? Türk devletlerinin Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ile başlayan yolculuğu,30 yılı aşkın bir süredeörgütleşme çabaları neticesinde Türk Devletleri Teşkilatı gibibir kurumsal yapıya bürünmüştür. Kurumsal gelişimine önem veren teşkilat, zirve toplantılarını ve alt komisyon çalışmaları düzenli olarak yürütmekte ve bu çalışmalarda Türk devletleri…
Daha Fazla

KARS ANTLAŞMASI’NIN GENEL ÖZELLİKLERİ, TÜRKİYE VE TÜRK DÜNYASINA ETKİLERİ

Öz 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Kars Antlaşması; Türkiye’nin doğu sınırlarını kesinleştirmesi, Ermeniler ile olan sınır anlaşmazlıklarını çözüme kavuşturması, Nahçıvan’ın özerk bölge olarak Azerbaycan’a devredilmesi gibi sonuçlarıyla Türkiye ve Türk Dünyası’nda önemli bir yer taşıyor. Bu antlaşma, Birinci İnönü Savaşı’na müteakiben imzalanan Moskova Antlaşması’nın ardından düzenlenen Kars Konferansı’nın bir sonucu…
Daha Fazla

Türk Dünyası’nın Entegrasyonunda Ticari Diplomasinin Katkısı

Ticari Diplomasi, günümüzde en yeni diplomasi türlerinden biridir. Özellikle küresel jeopolitiğin değişim içinde olduğu bir dönemde ticaretin bu değişimden etkilenmemesi elde değildir. Bu nedenle 21. Yy.’da diplomasi çeşitlerinin arttığı bir süreçte ticaret ve diplomasi kendi aralarında birbirlerini etkileyen alanlara dönüşmüştür. Ticari Diplomasi, genel anlamda ticarette var olan problemlerin diplomatik yollarla…
Daha Fazla

Su Kaynakları ve İklim Değişikliği: Azerbaycan’da Su Kaynaklarının Azalması, Kuraklık Riski ve Su Yönetimi Politikaları

Azerbaycan, Orta Doğu ve Kafkasya’nın kesişim noktasında stratejik bir konuma sahip bir ülkedir. Ancak, son yıllarda artan su kıtlığı problemi, ülkenin karşı karşıya olduğu önemli bir sorun haline gelmiştir. İklim değişikliği, nüfus artışı, tarımsal sulama, sanayi ve kentsel büyüme gibi faktörler Azerbaycan’ı su kaynakları konusunda zorlayan bir dizi soruna yol…
Daha Fazla

DENİZ KIYISI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: HAZAR DENİZİ KIYISINDAKİ KIYI EROZYONU, DENİZ SEVİYESİ YÜKSELMESİ VE KIYI YÖNETİMİ STRATEJİLERİ

  GİRİŞ Kıyı Erozyonu, Sebepleri ve Sonuçları Kıyı erozyonu; deniz, göl veya okyanus sularının kıyı şeridini aşındırması ve gerilemesine neden olan doğal bir süreçtir. Bu süreç, kıyıdaki toprağın ve kayaların yavaş yavaş aşınmasına ve yok olmasına neden olur. Erozyon genellikle rüzgâr, dalga aktivitesi, deniz seviyesindeki yükselme ve insan faaliyetleri gibi…
Daha Fazla

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI – COP29

  Kentleşme ve İklim Değişikliği: Azerbaycan’daki Kentleşme Surecinin İklim Değişikliğine Etkileri ve Kentsel Planlama Stratejileri ÖZET Bu çalışma, Birleşmiş Milletler iklim Değişikliği Konferansı – COP29 kapsamında olup, çalışmada kentleşme ve iklim değişikliği arasındaki karmaşık ilişki ve sürdürülebilir kentsel planlamanın önemi vurgulanacaktır. İklim değişikliği, küresel düzeyde sıcaklık artışlarına, deniz seviyesinin yükselmesine,…
Daha Fazla