Diplomasi Lab programının amacı, katılımcılara uluslararası diplomasi simülasyonları tecrübesini kazandırmaktır. Böylece gençler uluslararası kurum ve kuruluşları temsil yeteneği kazanacak, simülasyon öncesinde yapılacak çalışmalarla birçok uluslararası kurum ve kuruluş ve çalışmaları, çalışma şekilleri, koşulları ve amaçları/ hedefleri hakkında detaylı bilgi sahibi olacaklardır. Diplomasi Lab ile gençlerin karar alma mekanizmalarında bulunmaları sağlanacak ve böylece geleceğin liderlerinin yetiştirilmesine katkı sunulacaktır.
- Strateji Oyunları
- Avrupa Birliği Simülasyonu
- Birleşmiş Milletler Simülasyonları:
- Güvenlik Konseyi Simülasyonu
- Ekonomik ve Sosyal Konsey Simülasyonu
- Mülteciler Yüksek Komiserliği Simülasyonu
- Kriz Simülasyonları
Strateji Oyunu: Burada temel amaç uluslararası ilişkileri eğlenerek öğretmek ve öğrenmek. Strateji Oyunu’nu birtakım temel kavramları anlatmak ve uluslararası ilişkiler, güvenlik, dış politika gibi konulara genel bir giriş yapmak amacıyla kullanılan hızlı ve akıcı bir teknik olarak kullanıyoruz.
Avrupa Birliği Simülasyonu: Bu simülasyonda temel amaç uluslararası ilişkilerde konumu itibariyle önemli bir yapı olan AB’nin çalışma yapısı, temel amaç ve hedefleri, üyelik süreci ve diğer aşamalarını detaylıca öğrenerek simülasyonun gerçekçi yapılmasıdır. Böylece katılımcılar AB’nin karar alma mekanizmalarının işleyişi hakkında tecrübe sahibi olacaktır. Görece daha resmi olan bu simülasyonda teknik ve şekil olarak AB oturumları ve işleyişi temel alınır. Katılımcılar birer ülkeyi temsil ettiklerini bilerek o ülkenin çıkarlarına ve iç politika karar mekanizmaları ve dış politika hedeflerine uygun olarak çalışmaları sürdürür.
Birleşmiş Milletler Simülasyonu: Bu simülasyonda temel amaç dünyada kalıcı barışın sağlanması için oluşturulmuş bir yapı olan BM’yi yakından tanımak ve konseyler vasıtasıyla da katılımcıların işleyişe hakim olmalarını sağlamaktır. Böylece her katılımcı temsil ettiği ülke nezdinde karar alma politikalarına katkıda bulunacak ve uluslararası ilişkilere dair temel kavramların pratikte uygulanmasıyla kalıcı öğrenmeyi sağlayacaktır. Bu simülasyon resmi şekil şartlarını uygular ve birebir BM’ye benzeme çabasında olur ancak tek farkla burada karar alıcılar olarak gençler, güncel sorunların halledilmesi için etkin ve sürekli çalışmalar yapacaklardır.
Kriz Simülasyonu: Bu simülasyonda temel amaç gerçek bir olayın veya krizin bir benzerini oluşturarak öğrencilere gerçeğe en yakın koşullarda nasıl davranılabileceği konusunda bilgi ve deneyim kazandırılmasıdır. Her bir simülasyon uygulamasında gerçek hayatta ortaya çıkmış olan farklı konular işlenerek diplomatik krizlerin neden ortaya çıktığının, nasıl çözüldüğü veya çözülemediğinin öğrenciler tarafından deneyimlenerek öğrenilmesi amaçlanır. Kriz simülasyonları bu yönüyle strateji oyunundan ayrılmaktadır. Strateji oyununda öğrencilere disiplinin temel kavramların anlatılmasına ağırlık verilirken, kriz simülasyonlarında gerçek tarihi/diplomatik olaylar hakkında bilgi verilmesi de hedeflenir. Strateji oyununda eğlence unsurlarına daha çok yer verilirken, kriz simülasyonunda gerçek olayların gerçeğe en yakın biçimde anlaşılmasına önem verilir.
1. Strateji Oyunları
- Ben Yönetirim
- Hadi Çözelim
2. Avrupa Birliği Simülasyonları
- Brexit Süreci
- Göç ve Mültecilik
- Uluslararası İnsan Hakları İhlalleri
- Radikalizm ve Terörizm
3. Birleşmiş Milletler Simülasyonları
- Güvenlik Konseyi Simülasyonu
- Rusya-Ukrayna Savaşı
- Nükleer Silahlanma
- Küresel Sağlık Krizi: Covid-19
- Ekonomik ve Sosyal Konsey Simülasyonu
- Küresel İnsani Yardım
- İklim Krizinin Ekonomik ve Toplumsal Yansımaları
- Sürdürülebilir Kalkınma
- Mülteciler Yüksek Komiserliği Simülasyonu
- Mültecilik ve Göç
- Uluslararası İnsan Hakları ve Koruma Statüsü
4. Kriz/Çatışma Simülasyonları
- Irak Krizi
- Mülteci Krizi
- Nükleer Kriz
- Covid-19
- Rusya-Ukrayna Krizi
- İsrail- Filistin Krizi
- Rusya/Gürcistan Krizi
- Ermeni Meselesi
- TR-Rusya Uçak Krizi
- Yunanistan Ekonomik Krizi
Programa 18-35 yaş arasındaki gençler başvurabilir.