Hakkımızda

Divan Araştırma ve Eğitim Derneği

2005 senesinde İstanbul’da kurulmuş olup kurulduğu günden bugüne dek kuruluş amaçlarıyla uygun bir şekilde birçok ulusal ve uluslararası faaliyet gerçekleştirmiştir.

Divan Derneği’nde; Uluslararası İyi Yönetişim Sempozyumu, Yeni Şark Konuşmaları, İslam Dünyası Seminerleri, Osmanlı Türkçesi Kursları, Medeniyet Müzakereleri, Siyer Sohbetleri, Akıl ve Erdem Okumaları, İman ve Ahlak Atölyesi gibi faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

İstişare kurulu olarak çalışan Dostluk Divanı isimli üst kurulu da olan Divan Derneği’nin başkanlığını Dr. A. Cihangir İşbilir yapmaktadır.

Divan Derneği’nin kuruluş amaçları:

Toplumun tarihi, kültürel, dini, ilmi ve sosyal alanlarda gelişimine katkıda bulunmak; her alanda eğitim ve araştırmaya destek vermek;
Yeni neslin tarihi ile irtibatını kuvvetlendirmek gayesiyle, hat ve tezhip sanatı, Osmanlı Türkçesi gibi kültürel zenginliklerimizin geliştirilmesine ve topluma kazandırılmasına yardımcı olmak;
Başta ülkemiz olmak üzere, tüm dünyadaki çevre sorunlarına karşı duyarlılık ve çevre bilincinin oluşması konusunda çalışmalar yapmak;
İnsanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularını geliştirmek, muhtaç olanlara her türlü yardımda bulunmak;
İnsan hak ve özgürlüklerinin ülkemizde ve bütün dünyada korunması, gelişmesi ve yerleşmesine katkıda bulunmaktır.

Divan Araştırma ve Eğitim Derneği; Türkiye Gönüllü Teşekkülleri Vakfı (TGTV), İslam Dünyası STK’ları Birliği (İDSB), Milli İrade Platformu ve Uluslararası Rabia Platformu üyesidir.

Vizyon Misyon

Medeniyetimizin değerlerinden beslenerek köklerine bağlı, ufku açık, ülkesine ve milletine hizmet etmeyi amaçlayan nesiller yetiştirilmesine katkıda bulunmak.

Kültürel coğrafyamızın her köşesindeki dost, kardeş ve akraba topluluklarla sürdürülebilir ilişkiler kurarak “her sahada ve her ölçekte birlik” anlayışıyla, Türkiye’nin öncülüğünde yeni bir medeniyet inşasına çalışmak.

Kuruluş amaçlarımıza ve vizyonumuza uygun olarak ülkemizin kalkınmasına ve kültürel coğrafyamızla ilişkilerimizin gelişmesine hizmet edecek her türlü eğitim, araştırma ve kapasite artırımı projesini gerçekleştirmek. Özellikle gençlere yönelik ufuk açıcı ve medeniyet bilincini geliştirmeye yönelik seminerler, kamplar, eğitim programları, çalıştaylar ve geziler düzenlemek. İslam Dünyası’nda yerel yönetimin, sivil toplum anlayışının ve kültürel işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunacak faaliyetler gerçekleştirmek. Ülkemize göç eden İslam Dünyası’nın entelektüelleri, ilim adamları ve gençleri ile ortak faaliyetler, eğitim ve araştırma çalışmaları yapmak.